Vill du också bestiga Kebnekaise?

3 anledningar att bestiga Kebnekaise med Swett

Föreläsning om Kebnekaise för att förbereda deltagarna

1. Bäst förberedelser

Du får en komplett packlista, ett förberedande träningsprogram och bjuds in till en upptaktsträff där vi går igenom allt du behöver veta inför äventyret.

Våra guider förbereder inför bestigning av Kebnekaise

2. Guide hela vägen

Du går med en kompetent guide längs den östra leden.  Upplev Storbacken, glaciärvandringen och via ferratan på ett tryggt, säkert och oförglömligt sätt. Guiden är med redan från första dagen i Kiruna tills dess att du blir avsläppt i Kiruna sista dagen.

Vandring i de norrländska fjällen mot Kebnekaise

3. Vi låter dig fokusera på äventyret

Vi ordnar allting från upphämtning på flygplatsen till kost och logi så att du kan njuta av äventyret att bestiga Kebnekaise utan att behöva tänka på de tråkiga, administrativa och tidskrävande uppgifterna.

Bestig Kebnekaise med Swett för att maximera chanserna att nå toppen

BESTIGA KEBNEKAISE - DET PERFEKTA ÄVENTYRET

Det händer någonting när du står på Kebnekaise och blickar ut över landskapet. Ingenting är så omvälvande som att nå krönet och se toppen resa sig ur bergsmassivet. Sett från Sveriges högsta punkt känns världen väldigt liten.

Vi är med hela vägen från förberedelse till uppföljning för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt äventyr. Vi maximerar dina chanser att nå toppen genom att ta hand om logistik, tillhandahålla rätt utrustning och se till att du kommer i form.

Våra guider är alltid handplockade experter för att du ska få de bästa möjliga förutsättningarna att nå toppen av Kebnekaise.

Att bestiga Kebnekaise är ett perfekt äventyr!

Nyfiken på andra destinationer? Prova att vandra i Atlasbergen.

Din guide till Kebnekaise

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg på Sveriges högsta berg

1

Gruppen börjar vandra mot KebnekaiseDag 1: Från Kiruna via Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation

Distans: 19 km | Vandringtid: 6 timmar | Höjdmeter: 200

Du blir upphämtad i Kiruna, antingen vid tågstationen eller på flygplatsen – beroende på hur du valt att ta dig upp. Ansvariga guider är från och med nu med dig på vägen mot toppen! Efter en timma i buss är vi framme i den lilla samiska byn Nikkaluokta. Vi laddar upp med en rejäl portion av Norrlands kanske finaste renskav innan vi påbörjar vandringen mot fjällstationen. Det hjälper oss att hålla oss starka hela dagen.

Efter lunchen ger vi oss ut på stigen och vandrar omgivna av fjällbjörk i två timmar tills vi når glaciärsjön Laddjujarvi. Det kristallklara vattnet nästan gnistrar och vi tar en skön paus vid strandkanten. Snart kan vi blicka ut över Kebnekaisefjället med utsikt mot sydtoppen
i fjärran. Våra guider berättar om traktens historik, de omgivande naturområdena, den svenska
fjällkedjan och samernas kultur. Framåt kvällen når vi fjällstationen där vi firar vår första etapp
med en utsökt fjällmiddag när vi har checkat in på våra rum och tagit en skön dusch.


2

Vid Kebnekaise är vattnet så rent att man kan dricka direkt från vattendragenDag 2: Reservdag med förberedande aktiviteter

Den här dagen anpassar vi efter gruppens behov, önskemål och intressen. Vi vilar upp oss efter föregående dagsvandring och förbereder oss inför det stora äventyret.Vi startar dagen med en genomgång inför morgondagens topptur. Vi går igenom rutten, utrustningen och peppar varandra.

På förmiddagen så testar vi vår utrustningen och övar på att gå i replag. Efter lunch är det fri tid. En del brukar vilja stanna på fjällstationen medan andra vill uppleva fjället. Det finns fina platser runt om i närområdet och en tur ner i dalen till Elsas bro och jättegrytorna brukar vara populärt.

Om vädret ser ut att vara mest förmånligt denna dag kan vi anpassa schemat så att förberedelserna istället sker första kvällen på stationen för att kunna göra toppturen redan dag två.


3

Swetts deltagare har nått toppen av KebnekaiseDag 3: Toppturen till Kebnekaises sydtopp och vägen tillbaka

Distans: 15 km | Vandringtid: 11-13 timmar | Höjdmeter: 1400

Vi utgår från fjällstationen tidigt på morgonen och vandrar iväg med en härlig dag på fjället framför oss. Vi föredrar den östra leden, då den erbjuder en betydligt mer varierande upplevelse. Vi tar oss över Björlings glaciär och vidare mot via ferratan. En Via Ferrata är en stålvajer som är inbultad i berget, ett sätt för oerfarna vandrare att ta sig uppför ett parti som hade krävt kunskap om klättring om inte vajern funnits på plats. På glaciären går vi i replag, en uppskattad del av äventyret som kräver samarbete. Dessa moment kräver guide men ingen tidigare erfarenhet för dig som deltagare – vi går igenom allting på plats så att du känner dig trygg.

På toppen av Sveriges tak passar vi såklart på att föreviga ögonblicket.
Vi klarade av toppturen med bravur, och nu tar vi in känslan av det vi upplevt tillsammans.
Bitvis kämpigt, men helt klart värt mödan.

Efter toppen tar vi samma väg ner tillbaka till fjällstationen där vi firar vårt äventyr och njuter
av den varma bastun. Dagen avslutas med en middag som smakar otroligt gott efter en lång dag på fjället.


4

Vi vandrar hemåt efter att ha bestigit Sveriges högsta berg - KebnekaiseDag 4: Från Kebnekaise fjällstation via Nikkaloukta till Kiruna

Vi inleder äventyrets sista dag med en frukostbuffé på fjällstationen innan vi säger adjö till Kebnekaisefjället och vandrar tillbaka till Nikkaloukta.

Det finns möjlighet att ersätta sex kilometer av vandringen med en båttur över glaciärsjön.

Vill du åka helikopter tillbaka till Nikkaloukta så är det ett alternativ också (sex timmars vandring mot sex minuter i helikopter över fjället kan vara uppskattat på färden hem).

På eftermiddagen åker vi med buss tillbaka till Kiruna och beger oss hemåt med ett stort leende på våra läppar.

Tack för det här äventyret!

Om att bestiga Kebnekaise och uppleva Sveriges högsta punkt

Den svenska fjällen gör någonting med själen. Här blir du ett med naturen och din egen potential, och samtidigt får du uppleva Sveriges högsta punkt i en tidlös och berikande fjällupplevelse.

Vi gör det lilla extra för våra gäster

Gruppen stannar för ny energi i vandringen mot KebnekaiseAtt bestiga Kebnekaise med Swett är en upplevelse utöver det vanliga. Resan börjar dock mycket tidigare än i Kiruna och vi är med dig från bokning, genom förberedelser och fram till målet. För att du ska få de bästa förutsättningarna har vi en komplett packlista, anpassat träningsprogram och gemensamma vandringsträningar innan din avresa. Allt för att du ska känna dig väl förberedd och omhändertagen!

Väl på plats hälsas du välkommen av vår handplockade guide vars uppdrag de närmsta dagarna  är att se till att du lyckas bestiga Kebnekaise med en bibehållen säkerhetsnivå. Våra guider bjuder gärna på sig själva och ser till att du får en upplevelse utöver det vanliga.

En stark och känslosam upplevelse

Gruppen hälsar farväl efter att ha bestigit Kebnekaise tillsammans med Swett

Att bestiga Kebnekaise, förverkliga drömmen och föreviga ett oförglömligt ögonblick på toppglaciären är fantastiskt. Det är en känslosam upplevelse att efter en tuff vandring nå Kebnekaise sydtopp och blicka ut över det norrländska landskapet. Att göra det tillsammans med andra resenärer gör upplevelsen ännu större. Dessutom kanske du hittar nya vänner att göra fler resor med?

Om att bestiga Kebnekaise på egen hand

Det finns möjlighet att bestiga Kebnekaise på egen hand, men det är ingenting vi förespråkar eller rekommenderar. Det är utmanande att klättra uppför Sveriges högsta berg, och utan att överdriva är det riskabelt att försöka sig på en topptur utan en erfaren guide. Dimma, blåst, kyla, nederbörd, svårnavigerad terräng och perioder av orkeslöshet är anledningar till att en kompetent guide alltid är en fördel.

Vanliga frågor om att bestiga Kebnekaise

När kan jag resa till Kebnekaise med Swett?

Vi arrangerar resor till Kebnekaise under juni- september.

Se samtliga avgångar till Kebnekaise här

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad kostar en resa till Kebnekaise?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

  • Busstransfer mellan Kiruna — Nikkaloukta
  • Boende och övernattning i fyrbäddsrum på fjällstationens vandrarhem. OBS! Möjlighet att uppgradera till dubbelrum finns om det finns tillgängliga rum på stationen. Kolla med oss!
  • Helpension på fjällstationen
  • Lunch i Nikkaluokta innan vandring mot fjällstationen och även sista dagen efter att ha vandrat tillbaka.
  • Ordentliga förberedelser med upptaktsträff, komplett utrustningslista och träningsprogram
  • Personlig säkerhetsutrustning (stegjärn, sele till Via Ferrata och hjälm)
  • Svensk guide
  • Aktiviteter på extradagen

Vad ingår inte i priset?

  • Resa tur och retur till Kiruna
  • Dryck på fjällstationen utöver vatten
  • Båt/helikopter på vandringen mellan Nikkaloukta och fjällstationen
  • Lakan till sängen och handdukar (ta med själv eller hyr på plats)
  • Personlig vandringsutrustning

Hur kommer vi till Kebnekaise Fjällstation?

Du tar tåg eller flyg till Kiruna där möts du upp av våra guider för vidare färd mot Nikkaloukta. I Nikkaloukta vandrar vi in genom porten till fjällvärlden och kommer fram till fjällstationen efter ungefär 6 timmars vandring.

Är vandringslederna markerade?

Västra leden är markerad med rödmålade stenar, men de syns inte under vintertid. Östra leden är inte markerad alls.

Notera att vi inte guidar längs den västra leden då våra gäster får ut mer av att vandra den östra leden.

Hur är vädret under vintertid?

Det är svårt att förutse vädret i den svenska fjällen. Men det finns generella riktlinjer. En riktig norrländsk vinter pågår vanligtvis mellan oktober och april. Det kan innebära mycket låga temperaturer, mycket snö och ibland norrsken. Under perioden mars-april blir dagarna en smula längre och temperaturen stiger. Våra turer går under sommartid då förutsättningarna för en toppbestigning är bättre.

Hur är vädret under sommartid?

Under sommarmånaderna ligger det snö på fjällets toppar. Temperaturen kan variera mellan sommarvärme och ett par grader. Ju högre upp du kommer desto kallare blir det och du bör vara förberedd på regn, blåst och snö. Du kan se fram emot midnattssol om du åker i juni och juli och magiska höstfärger i september.

Vilka dagsturer kan jag göra förutom att bestiga Kebnekaise?

Vi tar tillfället i akt att vandra på fjället i den utsträckning schemat tillåter. Bland annat kan vi besöka den vackra Laddju-dalen och uppleva de vackra vattenfallen och jättegrytorna. Fjället är också en plats för den som är intresserad av blommor, det finns ett stort urval av fjällblommor att njuta av.

Vilket utbud finns i butiken på fjällstationen?

Torrvaror som pasta, ris, konserver, bröd och snacks. Även kläder, souvenirer, böcker och sjukvårdsartiklar.

Måste jag vandra hela sträckan från Nikkaloukta till fjällstationen?

Vi vandrar hela vägen till fjällstationen första dagen. Vi ser det som ett utmärkt genrep inför toppturen. På vägen tillbaka är du fri att välja om du vill åka båten som sparar 6km.

Är det mycket mygg i fjällen?

I fjällbjörkskogen och i myrmarkerna är det mycket mygg från och med mitten av juli. Framåt sensommaren blir det mindre. Det är anledningen till att vi föredrar att vistas uppe i Kebnekaise i juni->mitten av juli, samt andra halvan av augusti och september. För att slippa de små rackarna!

Vart förvarar jag mitt bagage?

Vi har vår packning på våra rum på fjällstationen. Förvaringen ingår i bokningspriset.

Vem är en resa till Kebnekaise för?

Våra vandringar på Kebnekaise är perfekt för dig som inte har varit ute och vandrat tidigare, men som vill ha en utmaning i bekväm förpackning. En perfekt nybörjarresa helt enkelt. Det finns ingen åldergräns eller någon specifik målgrupp. Vi har haft vandrare mellan 11 och 85 år och med varierande friluftsvana.
Det enda kravet är att du måste väga minst 35 kg och max 120 kg då det är restriktionerna för vår viktiga säkerhetsutrustning.
Observera att det kommer krävas träning av dig för att maximera chanserna att nå toppen!

Vilket tempo behöver jag hålla på vandringen?

Det viktigaste när man tar sig fram i fjällterräng är att gå i ett jämnt tempo. Vi tar regelbundna pauser och ser till att alla hänger med hela vägen fram till fjällstationen.  På toppturen är det viktigt att kunna hålla ett visst tempo för att vi inte ska vara ute på fjället alldeles för länge. Följer du vårt träningsprogram är du förberedd för utmaningen.

Känner man av höjden?

Kebnekaise är inte tillräckligt högt för att du ska känna av höjdsjuka.

Kan man vara höjdrädd för denna resa?

På den här resan kommer vi klättra längs östra ledens via ferrata led. Under denna ca 1 timme långa etapp kommer du bjudas på storslagna utsikter över bland annat Björlings glaciär. Att vara lite höjdrädd är helt okey, men om man har paralyserande svår höjdsjuka kan denna etapp vara svåra att genomföra. Om du är osäker på kring hur du kommer att klara höjdmomentet så är du välkommen att ringa oss så kan vi berätta mer. Vår erfarenhet är att med våra guiders goda stöd så klarar de flesta detta moment. Dessutom brukar de som är mest höjdrädda vara de som i slutändan är nöjdast med etappen.

Är klättringen svår?

Nej, klättringen är inte teknisk svår och du behöver inte vara särskilt armstarkt för att klara den. Det finns alltid gott om fotfäste samt berg och rep att hålla i. Det som kan göra klättringen utmanande är om du är allt för höjdrädd. Etappen längs via ferrata leden varar i ca 1 timme och vår erfarenhet är att de flesta klara denna etapp med hjälp av våra guiders stöd. Dessutom är vår förberedelse dag till för att du ska få chans att öva på detta.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

Vandringen från Nikkaloukta till fjällstationen tar ungefär 6 timmar och på topptursdagen räknar vi med 11-13 timmars vandring.

Hur högt är Kebnekaise?

Den senaste mätningen som gjordes 2021 visade 2 096,5 meter. Höjden varierar på grund av toppglaciären som  stiger under vintern och sjunker på sommaren.

Kuriosa: Kebnekaise mättes första gången 1968, och då var det 2 120 meter högt.

Vilka temperaturer kan det vara på Kebnekaise?

Det kan vara väldigt nyckfullt. Åker du i slutet på Juli kan temperaturen på toppen vara allt mellan -5 till +15 grader. För varje hundra meter sjunker temperaturen vanligtvis 0,6 – 0,8 grader.

Hur lång tid spenderar vi på toppen?

Vi stannar på toppen i cirka 10 minuter för bilder, kramar och hurrarop.  Är det blåsigt och dålig sikt brukar vi inte vara där uppe i mer än några minuter.

Vilket boende kan jag förvänta mig?

Vi bor i bekväma fyrbäddsrum på fjällstationen. Det finns också möjlighet att uppgradera till dubbelrum om det finns tillgängligt på stationen. Det sker till en extra kostnad. Kolla med oss!

Hur transporteras min packning?

Generellt sett behöver du inte ha så mycket med dig med tanke på att vi bor på fjällstationen. Du bär själv din packning in till fjällstationen men för den som inte vill bära sin packning på egen hand finns det på vissa turer möjlighet att transportera den med helikopter mot en tilläggskostnad.

Vilken utrustning tillhandahåller Swett?

Vi tillhandahåller all nödvändig säkerhetsutrustning både för glaciärturen, via ferratan och toppbestigningen

Vilken utrustning krävs för en topptur?

När du bokat din resa med oss får du en komplett packningslista. Följer du den kommer du väl utrustad! Säkerhetsutrustning såsom stegjärn, sele, hjälm och slinga ingår i resans pris och lämnas ut på fjällstationen.

Kan jag bestiga Kebnekaise på egen hand?

Ett ökat antal olyckor och tillbud de senaste åren har lett till att vi rekommenderar att du inte gör det. Dåliga väderlag, dimma och svårnavigerade terränger kan ställa till det. Det finns ingen formell lag mot att vandra på egen hand och vill du absolut göra det bör du undvika den östra leden och ta den västra istället.

Har jag internet på vandringen?

Det finns mottagning på fjällstationen, men det är vanligtvis bara Telia och Halebop. Det finns också ett wifi som dock inte alltid är påslaget.

Finns det duschar?

På fjällstationen finns det ett servicehus med duschar och bastu.

Hur stora är grupperna?

Grundregeln är max åtta personer per guide. Ofta har vi flera parallella grupper som vandrar.

Vart ligger Kebnekaise?

Lappland, ungefär 8 mil väster om Kiruna.

Vad äter vi för mat?

På kvällarna äter vi middag på fjällstationen. När det nalkas middag samlas vi i restaurangen för att lyssna på fjällhistorier och smakbeskrivningar av en noga utvald varmrätt och lokala delikatesser.  Varmrätten är en mer bastant, genuin lokalt präglad rätt och som efterrätt blir det ofta en klassiker.

Luncherna består ibland av ordentlig mat i restaurangen och ibland packar vi vårt eget lunchpaket på fjällstationen.

Hur är terrängen på Kebnekaise?

Förbered dig på att det kommer vara stenigt. I övrigt är det en relativt enkel terräng, och på vandringen mellan Nikkaloukta och fjällstationen är det stigar som bitvis är ganska krävande.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar det om att komma till Nikkaloukta i så god form som möjligt. Du måste inte vara elitidrottare men ska klara av vandringen uppåt i 11 – 13 timmar. Se till att boka i tid, och underskatta inte vårt träningsprogram och rekommenderade packlista. Vi arrangerar en digital upptaktsträff för hela gruppen och skapar en facebookgrupp där gruppen kan hålla kontakten och peppa inför resan.

Hur tungt får jag bära själv?

Rekommenderat är 6-7 kilo. Maxpackning är 10 kilo.

Erbjuder Swett all nödvändig utrustning?

Nej. Personliga vandringskläder och utrustning står du för själv.

Behöver jag reseförsäkring?

Reseförsäkring är en förutsättning för att kunna boka någon av våra resor. Om du har en hemförsäkring så har du vanligtvis även reseförsäkring utan extra kostnader.

Vad tittar ni på när ni väljer guider?

  • Teknisk kompetens
  • Sjukvårdskompetens
  • Förmågan att orientera sig i okänd terräng
  • Sociala egenskaper (optimistisk & inspirerande)
  • Djupgående kunskap om Kebnekaise och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida på Kebnekaise?

10 svenska guider.

Hur hanterar ni en nödsituation?

Om olyckan skulle vara framme blir du väl omhändertagen av våra guider. Våra guider sköter nödsituationer, och vid behov ordnar vi evakuering med helikopter. Samtliga av våra guider måste genomgå utbildning i omhändertagande i vildmarken och klara dem för att få fortsätta guida. De är utrustade med komplett säkerhetskit för vandring och är väl utbildade för att använda det.

Vad innebär acklimatisering?

OBS! Kebnekaise är inte högt nog för att din kropp ska behöva acklimatiseras.

Acklimatisering innebär att kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar, andningsfrekvensen ökar och pulsen ökar. Det är kroppens sätt att göra sig starkare för att kompensera för att höjden gör det svårare för kroppen att få syre.

Vilken väg går vi?

Vi går bara den östra leden mot sydtoppen. Anledningen till beslutet är att fler klarar av den rutten jämfört med andra rutter, trots att den är brantare. Våra gäster tycker dessutom att den är mer spännande! Det är en missuppfattning att den västra leden är lättare, den är dessutom 25% längre än den östra.

Hur är djurlivet?

Djuren i fjälltrakten är väldigt skygga, men den som har tur kan få se rävar och älgar. Renar är betydligt vanligare.

Hur bokar jag mitt flyg/tåg?

Via vår samarbetspartner MK Air Brokers har vi gjort det enklare att boka resan.

  • Ring/maila MK Air Brokers.
  • Uppge destination och när du vill åka.
  • Välj någon av reseförslagen.
  • Se hur och när de andra i gruppen åker.

Om du hellre vill åka tåg rekommenderar vi att du vänder dig till respektive tågbolags egna bokningssida.

På de här sättet kan vi behålla flexibilitet och ge dig möjligheten att resa på dina villkor.

Varför valde ni att arrangera resor till Kebnekaise?

Våra grundare Nicklas Lautakoski och Johan Gossas hade sitt första uppdrag som guide på Kebnekaise. Det var där de lärde sig om hur det är att vandra i fjällen och det blev det första resemålet som Swett började arrangera vandringsresor till.

Närmaste kommande avgångar till Keb

16900 kr Gott om platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

19-22 juni 2025: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Gott om platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

26-29 juni 2025: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Gott om platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

2-5 juli 2025: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Gott om platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

14-17 augusti 2025: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Gott om platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

21-24 augusti 2025: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Gott om platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

28-31 augusti 2025: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Gott om platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

4-7 september 2025:Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Några platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

25-28 juni 2026: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Några platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

2 -5 juli 2026: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Några platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

6-9 augusti 2026: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Några platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

13 -16 aug 2026: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Några platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

27-30 augusti 2026: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

16900 kr Några platser kvar Våra deltagare njuter av utsikten från Kebnekaise

3-6 september 2026: Bestig Kebnekaise

Fyra dagars fantastisk fjällupplevelse med Kebnekaise sydtopp som mål. Vi bor på fjällstationen.

Fler anledningar att bestiga Kebnekaise med Swett

Ett stort litet företag

Vi är ett litet företag där alla är en del av familjen. Därför möter vi alltid våra gäster på ett personligt plan.

Upplevelser i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera upplevelser i världsklass på noggrant utvalda äventyr, och att bestiga Kebnekaise är ett av dem.

Förberedelser på fjällstationen

Vi förbereder oss på fjällstationen med utsökt mat, och våra guider ser till att alla är redo för äventyret.

Vänner för livet

Varje guide leder en mindre grupp. Det ger dig möjligheten att träffa nya människor med liknande intressen – och kanske vänner för livet.

Handplockade guider

Ingenting är viktigare än säkerheten. Därför är våra handplockade guider alltid välutbildade i fjällsäkerhet.

Från förberedelse till uppföljning

Vi är med hela vägen från förberedelse till uppföljning för att ge dig bästa förutsättningarna för träning och utrustning inför äventyret.

Gästerna har ordet

Sonny Fjellström Kebnekaise

KEBNEKAISE 2017

“Jag var med på vandringen upp på Kebnekaise på midsommarafton. En perfekt arrangerad resa. Där vi träffade många mycket trevliga människor. Att resa med Swett är et bra sätt att komma ut i naturen och träffa ny bekantskaper.”

Sonny Fjellström

Caroline Pålman Kebnekaise

KEBNEKAISE 2016

“Jag åkte med Swett till Kebnekaise i augusti 2016 och är väldigt nöjd med upplevelsen. Så skönt att få hjälp av erfarna och duktiga guider under hela turen!

– Caroline Pålman

FÖR ATT RESAN ÄR ETT ÄVENTYR

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!

Allt om att bestiga Kebnekaise

Vill du veta hur högt Kebnekaise är eller hur mycket det kostar att bestiga det massiva berget? Vill du veta hur vädret ser ut på toppen? Eller helt enkelt veta hur man tämjer bjässen? Har du frågor om vilken utrustning du ska bära eller hur man ens kommer dit? Vi har svar på alla dina frågor. 

Vilket är Sveriges högsta berg och hur bestiger man det?

Vill du veta hur högt Kebnekaise är? Den steniga norra toppen mäter cirka 2100 meter över havet, men höjden av den södra toppen ändras varje år beroende på hur mycket dess glaciär smälter eller växer. 

Att bestiga Kebnekaise är inte lätt! Utmaningen som väntar dig kräver förberedelser, rätt utrustning och några experttips och tricks. Man kan bestiga Kebnekaise via flera olika vandringsleder. Den östra leden är den mest rekommenderade. Den östra leden är det kortare alternativet för att nå toppen.

Bästa tiden att bestiga Kebnekaise?

Det går att bestiga Kebnekaise året runt, men sommaren (juni till september) och vintern (februari till april) är att föredra. Under dessa säsonger är Kebnekaise Fjällstation öppen. Temperaturskillnaden mellan sommar och vinter är stor, vilket kräver både olika utrustningar och förberedelser. Sommaren är den mest populära perioden att bestiga Kebnekaise. Detta beror delvis på att det sammanfaller med semestersäsongen, men kanske framförallt på grund av det varmare och trevligare vädret.  Juni, början av juli och september är definitivt de bästa månaderna för att besöka berget. Dels är det mindre folk då, väldigt vackra färger och framför allt – du slipper mygg och knott!

Tips för att bestiga Kebnekaise

Vill du veta hur lång tid det tar att bestiga Kebnekaise eller kanske rentav hur du ska klara av den utmanande vandringen till toppen? Att förbereda sig för vandringen är lika svårt och nödvändigt som själva vandringen. Oavsett om det gäller utrustning eller klädsel så har vi svaren på frågorna. Vi erbjuder enkla men viktiga tips som du kan ha i åtanke när du förbereder dig för resan. Följ bara dessa tips så kommer du vara redo!

Klimatet på Kebnekaise

Nikkaluokta ligger på 500 m höjd och är en av Sveriges kallaste bosättningar, med dagliga medeltemperaturer på cirka −15 °C i januari och 17 °C i juli. Liksom i alla bergsområden kan vindarna vara starka och vädret kan förändras snabbt. 

Den vanliga säsongen för bestigning pågår från slutet av juni till början av september. I början av juni ligger det fortfarande snö kvar på topparna.

Skidåkning i Kebnekaisemassivet är vanligt på våren, men riskerna för mindre erfarna friluftsmänniskor är mycket större än på sommaren. Anläggningarna är vanligen stängda mitt i vintern, men det finns åtminstone minst ett rum vid varje stuga att ta skydd i om det skulle behövas. 

Anmäl dig till en guidad tur

Swett arrangerar en 4 dagars guidad till hela vägen till toppen. Läs mer här: www.swett.se/bestiga-kebnekaise