Bestig Elbrus - Europas högsta berg!

Bestig Elbrus - Europas högsta berg!

OBS! JUST NU HAR VI INGA RESOR TILL ELBRUS PGA KRIGET I UKRAINA

Vandrar mot Elbrus

1. Egen rutt utan trängsel

Istället för att trängas med andra bestigare på liften upp till baslägret så vandrar vi upp vår egna väg och sover i tält längs med vägen. Det gör att vi får en unik upplevelse!

Vandrar nedåt från Elbrus med Swett

2. Travers från syd till nord

Vi har fördelen av att vara på sydsidan som har närhet till civilisation om någonting oförutsett skulle hända men genom att efter vi nått toppen gå ned på den vilda nordsidan får vi en heltäckande upplevelse på bergets båda sidor.

Vi vandrar i lugnt tempo på Inkaleden och låter våra deltagare acklimatisera sig

3. Svensk expeditionsledare och lokala guider

Vår kombination av svenska och lokala guider gör att vi får ett högt säkerhetstänk, logistik som flyter på och lokal kunskap.

Utforska området runt Elbrus

Bestig Elbrus från syd till nord

Denna spännande expeditionsresa på 11 dagar tar oss till ryska Kaukasus i delrepubliken Karbardinien-Balkarien. Här får du uppleva en fantastisk och omväxlande natur från låglandskap till högalpin miljö. Längs med resan i de forna ryska Tsarernas land får du uppleva allt från härliga varma källor till spännande etapper på glaciärer. Målet för resan är toppen av Mt Elbrus 5642 m ö h.

I vanlig Swett-ordning genomför vi bestigningen på vårt sätt. Vi skippar liften som 99% av alla bestigare tar och vandrar istället upp till vårt basläger via den östra sidan av Elbrus där vi tältar innan vi kommer till vårt basecamp.

Vi nöjer oss inte där utan vårt mål är att traversera Elbrus, d.v.s. gå upp på sydsidan och ned på den vilda nordsidan. Det gör att vi får uppleva Elbrus alla landskap.

Tältläger på vägen mot Elbrus

Funderar du på att bestiga Elbrus?

Hör av dig till oss om du undrar någonting. Ingen fråga är för stor eller för liten!

Den sista biten på klättringen mot Elbrus topp

Din guide till Elbrus

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg på vandringen till Europas högsta berg!

1

Hotellet i Terskol där vår resa mot Elbrus börjarDag 1 – Ankomst Terskol (2150 m)

Ankomst med flyg till Mineralnye Vody flygplats där vi träffas i ankomsthallen för vidare transport med buss till Terskol. Swetts svenska guider möter upp redan här. Transfern till Terskol tar ca 4 timmar och där möter vi upp vår lokala guide och checkar in på vårt hotell. Vi går igenom utrustning och packning innan vi äter en härlig välkomstmiddag på hotellet och njuter därefter av en efterlängtad god natts sömn och drömmer om kommande äventyr.


2

Vandringen mot Elbrus börjarDag 2 – Vandring till tältlägret (2150 m – 3100 m – 3350 m -3100 m)

Vi börjar dagen med en ordentlig frukost på hotellet. Därefter åker vi till startpunkten av vår vandring som ligger strax utanför byn. Därifrån skickar vi först vår packning till vårt basläger högre upp med en jeep och börjar sen vår vandring till observatoriet på 3400m där vi återfår vår packning och slår upp vårt läger och äter lunch. Efter en härlig lunch i lägret påbörjar vi nästa etapp mot 3350m för att acklimatisera oss och sedan vandra tillbaka till lägret. Väl i lägret äter vi en god middag och går och lägger oss i våra tält under stjärnorna. Att tälta på Elbrus är få förunnat. De flesta sover inomhus, speciellt på södra sidan.

 


3

Tältläger med utsikt mot Elbrus - resans målDag 3 – Acklimatisering Ice Camp (3100 m – 3650 m – 3100 m)

Idag äter vi frukost i våra tält och tar oss sedan upp till platsen som kallas för “The Ice Camp” på 3650m för att det ligger precis intill den stora glaciären i närheten. Vi går sedan upp på glaciären och genomför en hel dags glaciärträning för att vi ska kunna ta oss an toppen av Elbrus några dagar senare.

 


4

Vandring på egen rutt mot ElbrusDag 4 – Vandring upp till basecamp (3400 m – 3750 m)

Efter frukost packar vi ihop vårt läger och skickar tillbaka våra tält till Terskol med jeep. Denna dagen påbörjar vi vandringen som tar ca 2 timmar till fjällstugan där vi senare ska spendera natten på 3750 m. Vi behöver bära med oss sovsäckar och liggunderlag, men som tur är så är sträckan ganska kort. Väl framme i stugan äter vi lunch och nu finns det tid för att njuta av omgivningen innan vi äter middag och njuter av solnedgången. Vi övernattar i stugan.

 


5

Glaciärvandring för att acklimatisera sig inför ElbrusDag 5 – Acklimatiseringstur (3750 m – 4200 m – 3750 m)

Denna dagen börjar vi som vanligt med frukost och sedan spenderas dagen i närområdet, där vi går upp till 4200 m och repeterar glaciärfärdsel i de närliggande glaciärerna, där vi också äter lunch. Efter en härlig acklimatiseringsdag på glaciären återvänder vi till stugan för att äta middag och spenderar ännu en natt på 3750 m.

 


6

Vandring på egen rutt mot mäktiga ElbrusDag 6 – Vandring till Pashkutov Rocks (3750 m –4700 m – 3750 m)

Idag vandrar vi upp till Pastukhov Rocks 4700 m efter frukost. Det är några klassiska klippor på Elbrus som alla passerar som tar sig upp på södra sidan. En vandring som tar oss ca 5 – 6 timmar totalt innan vi är tillbaka i stugan. Nu har vi tid för att äta lunch, vila upp oss och njuta av omgivningen innan middag. Vi sover vår sista natt i stugan och vilar upp oss ordentligt för att under morgondagen bege oss vidare.


7

Att klättra upp för Elbrus är en utmaning och vi ger er förutsättningarna att klara sigDag 7 – Förberedelser på glaciären (3750 m)

Idag förbereder vi oss för toppturen på Elbrus. Nu gäller det! Vi vilar upp oss, packar inför toppturen och motiverar oss mentalt. Vi packar vår topptursryggsäck som även ska innehålla sovsäcken då vi går ned på norra sidan och inte kommer tillbaka till denna stuga. Vi packar också ihop det som vi inte vill ha med oss till norra sidan och skickar ned det med bärare. Vi passar på att lägga oss tidigt för att samla krafterna innan vi i småtimmarna ska göra vårt toppförsök av Mt Elbrus.


8

En magisk känsla når en när man kommit till toppen av Europas högsta berg - ElbrusDag 8 – Topptur, över till nordsidan (3750 m – 5600 m – 3700 m)

Redan vid midnatt ringer alarmet. Vi börjar dagen genom att fylla upp med energi för att på bästa sätt förbereda oss mentalt och fysiskt för dagens toppförsök av Mt Elbrus. På nattens första etapp till Patukhov Rocks på 4700m finns möjlighet att åka bandvagn och om vädret tillåter tar vi chansen. Det kommer bli en tuff tur eftersom vi bär med oss vår sovsäck. Därifrån är det ca 5 – 6 timmar till toppen. När vi nått toppen fortsätter vi ner via den norra sidan till dagens lägerplats på 3700 m, där vi äter middag och fortsätter njuta av dagens äventyr och bedrifter.


9

Härligt med en kopp kaffe efter att ha tagit sig an ElbrusDag 9 –  Reservdag

Denna dagen har vi som reservdag ifall vi inte har möjlighet att göra toppförsöket under dag 8 på grund av vädret. Har allt gått enligt plan kommer vi denna dag fortsätta dagsprogrammet enligt nedan, dag 10, och får sedan en extra dag på slutet.


10

Vandring i mäktiga miljöer på vägen från ElbrusDag 10 – Vandring och buss till Pyatigorsk (3700 m – 2000 m)

Efter frukost vandrar vi nedåt till baslägret på den norra sidan på 2600 m. Denna vandring tar oss ca 4 timmar och väl framme i baslägret avnjuter vi en lunch. Efter lunch fortsätter vi nedåt tills vi kommer fram till en väg där bussen väntar på oss på 2000 m. I bussen har vi all vår övriga packning och vi åker ca 4 timmar till Pyatigorsk, en liten stad från de ryska Tsarernas tid där vi bor på hotell för natten och spenderar resten av dagen med sightseeing och bad i de varma källorna för de som önskar.


11

Hemresan efter turen till Elbrus går från Mineralnye VodyDag 11: Hemfärd

Hemfärd. Efter frukost åker bussen ca 30 minuter till flygplatsen i Mineralnye Vody där vi checkar in och flyger hem.

Vanliga frågor om att bestiga Elbrus

När kan jag bestiga Elbrus med Swett?

Vi bestiger Elbrus när vädret är som bäst, mitt i sommaren.

Vad kostar en resa till Elbrus?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

  • Svensk guide från Swett som har stor erfarenhet av Elbrus
  • Lokala rysktalande guider
  • Transport t o r Mineralnye Vody till Terskol, basen av Elbrus
  • Boende under resan (hotell i Terskol, tält och stuga under vandringen)
  • All mat från middag dag 1 tills frukost dag 11
  • Nationalparksavgifter
  • Förberedelser i form av upptaktsträff, utrustningslista/träningsprogram mm.

Vad ingår inte i priset?

  • Dryck förutom kaffe, te och vatten
  • Flygresa och visum (Swett hjälper till)
  • Utrustning (t ex sovsäck, stegjärn och isyxa – vi hyr gärna ut en del utrustningen, kolla med oss)
  • Reseförsäkring: du behöver själv se till att du har en fullgod reseförsäkring. Notera att Elbrus ligger i Kabardinien-Balkarien där UD har en avrådan sedan 90-talet. Vi hjälper dig med förslag på försäkringsbolag som utfärdar reseförsäkringar trots UD avrådan. Du kan läsa mer om avrådan HÄR

Vad äter vi på Elbrus?

Vi har alltid med oss en kock på våra vandringar, som tillagar frukost, lunch, middag och snacks. Det bjuds på en blandning av lokala specialrätter och internationella smakupplevelser. Notera att alla önskemål om kost kan mötas tack vare kockens skicklighet.

Vem är den här resan för?

Elbrus är en tuff tur där vi går på glaciär. Du behöver inte ha erfarenhet av glaciärvandring sen tidigare då vi kommer att träna mycket på plats. Elbrus är att jämföra med Kilimanjaro när det gäller hur tufft det är, fördelen med Elbrus är att vi kan ta en bandvagn upp till 4800m hög på toppnatten. Däremot har Elbrus mer nyckfullt väder och det kan bli riktigt kallt.

VIlket tempo håller vi på vandringen?

Med tanke på att vi ska vara ute i många dagar håller vi ett lugnt och behagligt tempo. Guiden är ansvarig för att alla deltagare hänger med i tempot på dagsetapperna. På toppturen krävs det dock mer disciplin för att vi ska kunna komma upp på toppen i tid, så där sätts det ett lugnt, jämnt tempo som kommer behöva hållas av alla deltagare.

När och hur börjar man känna av höjden?

Man bör ha stor respekt för höjdsjuka, så vi ser till att vår gäster är maximalt acklimatiserade till höjden innan vi kommer upp på kännbara höjder.

Höjdsjuka brukar visa sig i form av huvudvärk eller illamående, men det är väldigt individuellt. Vissa mår inte dåligt alls. Generellt sett kan man säga att två lika bra tränade individer kan reagera olika, men den som är vältränad kommer alltid att acklimatisera sig bättre än den som är otränad.

Som regel brukar man känna av höjden över 3000m.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

Mellan 4-12 timmar. Toppturen är den tuffaste och längsta dagen. Övriga dagar varierar mellan 4 och 8 timmars vandring per dag.

Vilka temperaturer kan det bli på Elbrus?

Det är stor temperaturskillnad. Första dagen kan det vara varmt, 20-25 grader, och på toppen kan det vara -20 grader och blåsa. Vi hoppas på det bästa och förbereder oss för det värsta!

Hur lång tid i förväg bör jag boka min resa?

VI rekommenderar att du bokar din resa i alla fall ett halvår innan avfärd för att du ska hinna förbereda dig maximalt. På vissa avgångar är det stor efterfrågan och du behöver boka in dig 1-2 år innan för att få plats. Kolla vår resekalender för att se aktuellt bokningsläge!

Vilken typ av boende kan jag förvänta mig på Elbrus?

Några av nätterna bor vi i tält men majoriteten av nätterna bor vi inomhus i en mysig liten stuga på södra sidan – inspirerad av tyska alphyttor.

Hur transporterar vi packningen?

Du bär enbart din dagspackning som ska väga max 7-8 kg. Resterande packning har vi logistiska lösningar för att transportera, bland annat med jeep, lift och bandvagn.

Erbjuder Swett all utrustning som krävs?

Nej. Personliga vandringskläder, vandringskängor, vandringsstavar och ryggsäck får var och en ta med själv. Vi kan hyra ut dunjacka, liggunderlag, sovsäck och duffelbag för dig som inte har dessa saker sen tidigare. Vi kan även hyra ut glaciärutrustning.

Hur stora är grupperna?

12 personer per svensk guide.

När är den bästa tiden att resa?

Vi föredrar sommarmånaderna då det är störst sannolikhet för bra väder på Elbrus. Det innebär att vi arrangerar turer från juni till augusti.

Vad tittar ni på innan ni handplockar en guide?

För oss är det mycket viktigt att ha kompetenta guider. Vi har alltid en svensk, utbildad guide som är kunnig inom allt ifrån ledarskap till sjukvård och hög höjd. Denna personen har alltid stöd av en lokal huvudguide som är från området vi verkar i och som vet alla de bästa smultronställena och de bästa rutterna. Kombinationen av svenska och lokala guider har vi fått mycket bra feedback för!

När vi rekryterar guider kollar vi bland annat på:

  • Teknisk guidekompetens
  • Sjukvårdskompetens
  • Förmågan att navigera i okänd terräng
  • Sociala egenskaper (som optimistisk & inspirerande)
  • Djupgående kunskap om Elbrus, lokalområdet och dess historia.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar om att man bör komma till Elbrus i så god form som möjligt. Du behöver absolut inte vara elitidrottare men ju bättre form du är i – desto mer kommer du njuta och ju större sannolikhet att du når toppen. Har du följt våra angivna rekommendationer som du får i träningsprogrammet är du väl förberedd.. Vi arrangerar en upptaktsträff för hela gruppen i Stockholm, håller en telefonavstämning när det börjar närma sig och skapar en Facebook-grupp där gruppen kan hålla kontakten med varandra under hela förberedelseperioden.

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen.

Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering.

Varje år genomgår våra guider en obligatorisk medicinsk kurs, och varje individuell guide måste klara den för att få fortsätta guida. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad är acklimatisering?

Acklimatisering är en process som kickar igång på höga höjder (från ungefär 3 000 höjdmeter). Kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar, andningen blir snabbare och pulsen ökar vilket är kroppens sätt att öka syreupptagningsförmågan.

Hur ska jag boka min flygresa?

Via vår samarbetspartner MK Air Broker har vi gjort det enklare att boka resan. De hjälper dig gärna.

Såhär går det till:

  • Kontakta MK Air Broker (du får kontaktuppgifter av Swett vid bokning)
  • Uppge vart och när du ska resa.
  • Välj någon av reseförslagen du får tillbaka.
  • Du kan enkelt se hur och när de andra i gruppen åker till resmålet.

OBS! JUST NU HAR VI INGA AVGÅNGAR TILL ELBRUS PGA KRIGET I UKRAINA!

Fler anledningar att bestiga Elbrus med Swett

Stor kunskap om Elbrus

Många expeditioner till Ryssland och Elbrus har lärt oss mycket om traktens historia, natur och kultur. En kunskap vi alltid delar med våra gäster.

En egen upplevelse av bergen

Tio dagars upplevelser har skräddarsytts för att ge dig den bästa möjliga acklimatiseringen och en egen upplevelse av bergen.

För de bästa arbetsvillkoren

Vi arbetar aktivt för goda arbetsförhållanden och villkor tillsammans med våra oslagbara och mycket viktiga lokala guidekollegor.

Ett stort litet företag

Alla ska känna sig som en del av familjen i vårt stora lilla företag. Därför möter vi samtliga gäster och partners nära och personligt.

Väletablerade i Kaukasus

Vi skulle aldrig kunna hålla den höga nivån vi har utan våra samarbetspartners och vårt lokala team och experter.

Från förberedelse till uppföljning

Vi är med hela vägen från förberedelse till uppföljning för en unik helhetsupplevelse för alla våra gäster på Elbrus.

Gästerna har ordet

Tiina Salama Inkaleden

INKALEDEN 2017

Åkte med Swett på deras jungfruresa till Peru i maj 2017 och det var magiskt. Detta var även min första resa någonsin med vandring och vandring på hög höjd “

 – Tiina Salama

Jenny på toppen av Macchu Pichu

INKALEDEN 2017

“Reste till Peru och Machu Picchu med Swett i maj 2017. En fantastisk och unik resa med en outforskad vandringsrutt som få har fått tillfälle att uppleva. Vyerna på denna tur är svåra att beskriva i ord och även känslan att vara i så orörd natur. “

 – Jenny Öman

FÖR ATT RESAN ÄR ÄVENTYRET

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!