Vanliga frågor om att bestiga Elbrus
När kan jag bestiga Elbrus med Swett?
Vi bestiger Elbrus när vädret är som bäst, mitt i sommaren.
Vad kostar en resa till Elbrus?
All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.
Resekalender
Vad ingår i priset?
- Svensk guide från Swett som har stor erfarenhet av Elbrus
- Lokala rysktalande guider
- Transport t o r Mineralnye Vody till Terskol, basen av Elbrus
- Boende under resan (hotell i Terskol, tält och stuga under vandringen)
- All mat från middag dag 1 tills frukost dag 11
- Nationalparksavgifter
- Förberedelser i form av upptaktsträff, utrustningslista/träningsprogram mm.
Vad ingår inte i priset?
- Dryck förutom kaffe, te och vatten
- Flygresa och visum (Swett hjälper till)
- Utrustning (t ex sovsäck, stegjärn och isyxa – vi hyr gärna ut en del utrustningen, kolla med oss)
- Reseförsäkring: du behöver själv se till att du har en fullgod reseförsäkring. Notera att Elbrus ligger i Kabardinien-Balkarien där UD har en avrådan sedan 90-talet. Vi hjälper dig med förslag på försäkringsbolag som utfärdar reseförsäkringar trots UD avrådan. Du kan läsa mer om avrådan HÄR
Vad äter vi på Elbrus?
Vi har alltid med oss en kock på våra vandringar, som tillagar frukost, lunch, middag och snacks. Det bjuds på en blandning av lokala specialrätter och internationella smakupplevelser. Notera att alla önskemål om kost kan mötas tack vare kockens skicklighet.
Vem är den här resan för?
Elbrus är en tuff tur där vi går på glaciär. Du behöver inte ha erfarenhet av glaciärvandring sen tidigare då vi kommer att träna mycket på plats. Elbrus är att jämföra med Kilimanjaro när det gäller hur tufft det är, fördelen med Elbrus är att vi kan ta en bandvagn upp till 4800m hög på toppnatten. Däremot har Elbrus mer nyckfullt väder och det kan bli riktigt kallt.
VIlket tempo håller vi på vandringen?
Med tanke på att vi ska vara ute i många dagar håller vi ett lugnt och behagligt tempo. Guiden är ansvarig för att alla deltagare hänger med i tempot på dagsetapperna. På toppturen krävs det dock mer disciplin för att vi ska kunna komma upp på toppen i tid, så där sätts det ett lugnt, jämnt tempo som kommer behöva hållas av alla deltagare.
När och hur börjar man känna av höjden?
Man bör ha stor respekt för höjdsjuka, så vi ser till att vår gäster är maximalt acklimatiserade till höjden innan vi kommer upp på kännbara höjder.
Höjdsjuka brukar visa sig i form av huvudvärk eller illamående, men det är väldigt individuellt. Vissa mår inte dåligt alls. Generellt sett kan man säga att två lika bra tränade individer kan reagera olika, men den som är vältränad kommer alltid att acklimatisera sig bättre än den som är otränad.
Som regel brukar man känna av höjden över 3000m.
Hur många timmar vandrar vi per dag?
Mellan 4-12 timmar. Toppturen är den tuffaste och längsta dagen. Övriga dagar varierar mellan 4 och 8 timmars vandring per dag.
Vilka temperaturer kan det bli på Elbrus?
Det är stor temperaturskillnad. Första dagen kan det vara varmt, 20-25 grader, och på toppen kan det vara -20 grader och blåsa. Vi hoppas på det bästa och förbereder oss för det värsta!
Hur lång tid i förväg bör jag boka min resa?
VI rekommenderar att du bokar din resa i alla fall ett halvår innan avfärd för att du ska hinna förbereda dig maximalt. På vissa avgångar är det stor efterfrågan och du behöver boka in dig 1-2 år innan för att få plats. Kolla vår resekalender för att se aktuellt bokningsläge!
Vilken typ av boende kan jag förvänta mig på Elbrus?
Några av nätterna bor vi i tält men majoriteten av nätterna bor vi inomhus i en mysig liten stuga på södra sidan – inspirerad av tyska alphyttor.
Hur transporterar vi packningen?
Du bär enbart din dagspackning som ska väga max 7-8 kg. Resterande packning har vi logistiska lösningar för att transportera, bland annat med jeep, lift och bandvagn.
Erbjuder Swett all utrustning som krävs?
Nej. Personliga vandringskläder, vandringskängor, vandringsstavar och ryggsäck får var och en ta med själv. Vi kan hyra ut dunjacka, liggunderlag, sovsäck och duffelbag för dig som inte har dessa saker sen tidigare. Vi kan även hyra ut glaciärutrustning.
Hur stora är grupperna?
12 personer per svensk guide.
När är den bästa tiden att resa?
Vi föredrar sommarmånaderna då det är störst sannolikhet för bra väder på Elbrus. Det innebär att vi arrangerar turer från juni till augusti.
Vad tittar ni på innan ni handplockar en guide?
För oss är det mycket viktigt att ha kompetenta guider. Vi har alltid en svensk, utbildad guide som är kunnig inom allt ifrån ledarskap till sjukvård och hög höjd. Denna personen har alltid stöd av en lokal huvudguide som är från området vi verkar i och som vet alla de bästa smultronställena och de bästa rutterna. Kombinationen av svenska och lokala guider har vi fått mycket bra feedback för!
När vi rekryterar guider kollar vi bland annat på:
- Teknisk guidekompetens
- Sjukvårdskompetens
- Förmågan att navigera i okänd terräng
- Sociala egenskaper (som optimistisk & inspirerande)
- Djupgående kunskap om Elbrus, lokalområdet och dess historia.
Hur förbereder jag mig på bästa sätt?
Till stor del handlar om att man bör komma till Elbrus i så god form som möjligt. Du behöver absolut inte vara elitidrottare men ju bättre form du är i – desto mer kommer du njuta och ju större sannolikhet att du når toppen. Har du följt våra angivna rekommendationer som du får i träningsprogrammet är du väl förberedd.. Vi arrangerar en upptaktsträff för hela gruppen i Stockholm, håller en telefonavstämning när det börjar närma sig och skapar en Facebook-grupp där gruppen kan hålla kontakten med varandra under hela förberedelseperioden.
Hur hanteras en nödsituation?
Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen.
Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering.
Varje år genomgår våra guider en obligatorisk medicinsk kurs, och varje individuell guide måste klara den för att få fortsätta guida. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.
Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.
Vad är acklimatisering?
Acklimatisering är en process som kickar igång på höga höjder (från ungefär 3 000 höjdmeter). Kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar, andningen blir snabbare och pulsen ökar vilket är kroppens sätt att öka syreupptagningsförmågan.
Hur ska jag boka min flygresa?
Via vår samarbetspartner MK Air Broker har vi gjort det enklare att boka resan. De hjälper dig gärna.
Såhär går det till:
- Kontakta MK Air Broker (du får kontaktuppgifter av Swett vid bokning)
- Uppge vart och när du ska resa.
- Välj någon av reseförslagen du får tillbaka.
- Du kan enkelt se hur och när de andra i gruppen åker till resmålet.