Galdhöpiggen



3 anledningar att bestiga Galdöpiggen med Swett

Föreläsning om Kebnekaise för att förbereda deltagarna

1. Bäst förberedelser

Du får en komplett packlista, ett förberedande träningsprogram och bjuds in till en upptaktsträff där vi går igenom allt du behöver veta inför äventyret.

Guide hela vagen - galdhopigge-min

2. Svensk guide hela vägen

På din resa har du med dig en erfaren och utbildad guide som både stöttar och peppar dig hela vägen till toppen, men också se till så att alla dina dagar i de norska fjällen blir säkra och njutbara.

Vi later dig fokusera pa aventyret

3. Vi låter dig fokusera på äventyret

Vi ordnar med allting från upphämtning i Lom till kost och kost på Spiterstulen fjällstation. Vår guide leder dig tryggt längs de mest upplevelserika stigarna i området och ser till att det enda du behöver tänka på är att vandra och njuta!

OM DU GILLADE KEBNEKAISE KOMMER DU ATT ÄLSKA GALDHÖPIGGEN!

Att stå på toppen av Galdhöpiggen, Nordens högsta berg på 2 469 meter, är en upplevelse som slår det mesta. Härifrån breder Norges majestätiska fjällvärld ut sig i alla riktningar, och känslan av att ha tagit sig dit för egen kraft är svår att slå.

De flesta väljer att bestiga Galdhöpiggen från Juvasshytta, men vi på Swett gör det på vårt sätt. Vi tar den mer genuina och spektakulära vägen från Spiterstulen fjällstation – en rutt som bjuder på en tuffare och mer givande vandringsupplevelse. Här väntar branta stigningar, dramatiska vyer och en utmaning på ungefär samma nivå som Kebnekaise.

Men denna resa handlar om mer än bara att nå Nordens högsta topp. Vi utforskar också Jotunheimens vilda och storslagna landskap genom andra dagsvandringar i området. En av dessa leder oss till Svellnos-glaciären, där vi får uppleva det mäktiga samspelet mellan is, sten och tidens gång.

Under resan får du tre heldagar av fjällvandring, där vi kombinerar toppbestigningen med andra spektakulära turer. Dessutom finns det möjlighet att utforska området både på ankomst- och avresedagen. Vi bor bekvämt på Spiterstulen fjällstation, äter god mat och delar äventyret med andra likasinnade.

Detta är resan för dig som älskar att utmana dig själv, njuta av storslagna fjäll och uppleva det bästa av Norges berg. Är du redo att ta dig an Nordens tak?

Är du intresserad av en resa och vill prata med Swett?

Boka ett 15-minuters videosamtal och prata med en av våra reseexperter

Din guide till Galdhöpiggen

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg för Norges högsta berg

1

Dag 1: Ankomst till Jotunheimen och Spiterstulen fjällstation

Vi inleder vårt äventyr i hjärtat av Jotunheimen, ett av Norges mest ikoniska fjällområden. Här, vid Spiterstulen fjällstation, kommer vi att ha vår bas under hela resan. Fjällstationen ligger vackert inbäddad mellan höga toppar och dramatiska landskap – en perfekt plats att landa och ladda upp inför de kommande dagarnas utmaningar.

Beroende på när du anländer finns det tid under eftermiddagen att göra en kortare vandring i närområdet, där vi får en första känsla för den norska fjällvärlden (se mer om ankomst och avresa under vanliga frågor). På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag, går igenom programmet och ser fram emot de kommande dagarnas äventyr. På fjällstationen bor vi enkelt men bekvämt och kan njuta av en riktigt härlig atmosfär. Här finns även en trevlig lounge där vi kan koppla av, dricka något gott på kvällen och blicka ut över det vackra fjällandskapet.

Boende: Spiterstulen fjällstation
Måltider: Middag


2

Dag 2: Dagsvandring i Visdalen

Vi startar dagen med en stadig frukost innan vi ger oss ut på en perfekt första dagsvandring i Visdalen. Denna dal bjuder på en fantastisk introduktion till Jotunheimens dramatiska fjällandskap och är en bra uppvärmning inför toppbestigningen. Stigarna tar oss genom en vidsträckta dalgång omgiven av branta fjällväggar och brusande vattenfall. Under vandringen pausar vi för lunch i naturen, njuter av vyerna och får lära oss mer om områdets historia och geologi.

Tillbaka på Spiterstulen väntar en god middag och tid för avkoppling. För den som vill kan kvällen avslutas med ett dopp i en liten damm av naturligt fjällvatten intill fjällstationen.

Vårt program kan självklart justeras beroende på väder, och vi kommer att välja att genomföra toppbestigningen den dag som har mest gynnsamma förhållanden.

Vandringstid: ca 5–6 timmar
Boende: Spiterstulen fjällstation
Måltider: Frukost, lunchpaket, middag


3

Dag 3: Topptur till Galdhöpiggen (2 469 m)

Dagen vi alla har väntat på är här! Vi startar tidigt med frukost innan vi ger oss iväg på den stora utmaningen – bestigningen av Galdhöpiggen, Nordens högsta berg. Stigningen från Spiterstulen är brant och utmanande, men vi tar oss upp i lugnt tempo med regelbundna pauser för att njuta av utsikten och samla energi.

Till skillnad från den kortare leden från Juvasshytta så slipper vi trängsel med andra vandrare. Vi kommer inte att vara ensamma på leden men här blir andra vandrare snarare ett trevligt inslag där vi kan dela pepp och hejarop.

Vägen mot toppen är stundtals brant, stenig och utmanande men samtidigt fylld av höjdpunkter. En av de riktigt stora höjdpunkterna är vår planerade lunchplats på en spektakulär rygg som vi når efter cirka tre timmars vandring. Här möts vi av hisnande vyer över Styggeglaciären som breder ut sig nedanför oss. Efter lunchen/brunchen fortsätter vi uppåt och når efter ytterligare en timmes vandring nästa stora höjdpunkt, Svellnosen – en topp innan toppen. Även här bjuds vi på storslagna vyer och faktiskt vår första skymt av slutmålet – Galdhöpiggen! Men för att nå vårt slutmål återstår ca en timmes vandring till.

Efter en stund på toppen, där vi njuter av utsikten och förevigar ögonblicket, börjar vi vandringen neråt. Väl tillbaka på fjällstationen firar vi vår prestation med en välförtjänt middag.

Vandringstid: ca 10 timmar
Höjdmeter: ca 1 400 m
Distans: ca 13 km
Boende: Spiterstulen fjällstation
Måltider: Frukost, lunchpaket, middag


4

Dag 4: Dagsvandring till Svellnos-glaciären

Efter gårdagens toppbestigning ger vi oss ut på ännu en spektakulär dagsvandring till Svellnos-glaciären. Denna tur är en av resans höjdpunkter och tar oss nära den mäktiga ismassan som format landskapet under årtusenden. Vandringen är utmanande, men inte alls lika krävande som toppbestigningen.

Vi tar oss fram längs en stig som inleds med grönskade fjällterräng och sedan avslutas med en häftig kamvandring fram till iskanten. Framme vid glaciären njuter av en lunchpaus och tar in omgivningen. Dagen blir en perfekt avrundning på vårt äventyr, där vi i lugnare tempo njuter av landskapet och reflekterar över de senaste dagarnas utmaningar.

Tillbaka på Spiterstulen firar vi resan med en gemensam avskedsmiddag och en sista kväll i fjällstationens varma atmosfär.

Vandringstid: ca 5–6 timmar
Boende: Spiterstulen fjällstation
Måltider: Frukost, lunchpaket, middag

 


5

Dag 5: Hemresa

Vi njuter av en sista frukost på fjällstationen och tar farväl av Jotunheimen. För den som vill finns möjlighet att ta en kortare morgonvandring i området innan det är dags att påbörja hemresan.

Med oförglömliga minnen, nyfunna vandringsvänner och kanske en nyfunnen kärlek till de norska fjällen avslutar vi vårt äventyr. Tack för denna gång – vi ses på nästa topp!

Måltider: Frukost

Tack för det här äventyret!

Om att bestiga Kebnekaise och uppleva Sveriges högsta punkt

Den svenska fjällen gör någonting med själen. Här blir du ett med naturen och din egen potential, och samtidigt får du uppleva Sveriges högsta punkt i en tidlös och berikande fjällupplevelse.

Vi gör det lilla extra för våra gäster

Gruppen stannar för ny energi i vandringen mot KebnekaiseAtt bestiga Kebnekaise med Swett är en upplevelse utöver det vanliga. Resan börjar dock mycket tidigare än i Kiruna och vi är med dig från bokning, genom förberedelser och fram till målet. För att du ska få de bästa förutsättningarna har vi en komplett packlista, anpassat träningsprogram och gemensamma vandringsträningar innan din avresa. Allt för att du ska känna dig väl förberedd och omhändertagen!

Väl på plats hälsas du välkommen av vår handplockade guide vars uppdrag de närmsta dagarna  är att se till att du lyckas bestiga Kebnekaise med en bibehållen säkerhetsnivå. Våra guider bjuder gärna på sig själva och ser till att du får en upplevelse utöver det vanliga.

En stark och känslosam upplevelse

Gruppen hälsar farväl efter att ha bestigit Kebnekaise tillsammans med Swett

Att bestiga Kebnekaise, förverkliga drömmen och föreviga ett oförglömligt ögonblick på toppglaciären är fantastiskt. Det är en känslosam upplevelse att efter en tuff vandring nå Kebnekaise sydtopp och blicka ut över det norrländska landskapet. Att göra det tillsammans med andra resenärer gör upplevelsen ännu större. Dessutom kanske du hittar nya vänner att göra fler resor med?

Om att bestiga Kebnekaise på egen hand

Det finns möjlighet att bestiga Kebnekaise på egen hand, men det är ingenting vi förespråkar eller rekommenderar. Det är utmanande att klättra uppför Sveriges högsta berg, och utan att överdriva är det riskabelt att försöka sig på en topptur utan en erfaren guide. Dimma, blåst, kyla, nederbörd, svårnavigerad terräng och perioder av orkeslöshet är anledningar till att en kompetent guide alltid är en fördel.

Vanliga frågor om att bestiga Kebnekaise

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad kostar en resa till Galdhöpiggen?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

  • Busstransfer mellan Lom — Spiterstulen Fjällstation
  • Boende och övernattning i tvåbäddsrum på fjällstationens vandrarhem.
  • Helpension på fjällstationen från middag dag 1 till frukost dag 5
  • Ordentliga förberedelser med digital upptaktsträff, komplett utrustningslista och träningsprogram
  • Svensk guide

Vad ingår inte i priset?

  • Resa tur och retur till Lom
  • Dryck på fjällstationen utöver vatten
  • Personlig vandringsutrustning

Hur kommer vi till Spiterstulen Fjällstation?

För att ta sig från Sverige till Spiterstulen Fjällstation på en inte för lång restid, har vi ordnat en transfer mellan staden Lom och fjällstationen (ca 50 min).
Denna transfer har vi planerat så att den passar med den buss som går från Oslo station samt Oslo flygplats samma dag.
Om du reser med flyg till Oslo från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn är det möjligt att resa till och från Spiterstulen på en och samma dag.
Om du åker till Oslo med tåg eller buss kommer du behöva spendera en natt i denna fina stad. Ta gärna in på ett av våra rekommenderade hotell.

Mer detaljer kring hur du reser till och från Spiterstulen på bästa sätt får du i vår information efter bokning. Vi hjälper dig gärna hitta en alternativ som passar dig.

Varför ingår inte resa till och från Lom?

Vi har märkt att flera av våra resenär önskar ta sig till och från Lom på väldigt olika sätt och vid olika tider. Somliga kommer med buss, andra kommer med bil.
För att erbjuda våra resenärer flexibilitet och det mest kostnadseffektiva alternativet har vi valt att ordna med vår transfer från just Lom.

Hur är vädret under sommartid?

Under sommarmånaderna ligger det snö på fjällets toppar. Temperaturen kan variera mellan sommarvärme och ett par grader. Ju högre upp du kommer desto kallare blir det och du bör vara förberedd på regn, blåst och snö.

Vart förvarar jag mitt bagage?

Vi har vår packning på våra rum på fjällstationen. När vi vandrar behöver vi bara ha med det vi ska ha för dagen.

Vem är en resa till Galdhöpiggen för?

Vi rekommenderar denna resa för dig som redan gjort Kebnekaise och nu letar efter ett liknande äventyr. Resan är för dig som gillar utmaningar och vill kämpa för att bestiga toppar!

Vilket tempo behöver jag hålla på vandringen?

Det viktigaste när man tar sig fram i fjällterräng är att gå i ett jämnt tempo och tar regelbundna pauser. På toppturen är det viktigt att kunna hålla ett visst tempo för att vi inte ska vara ute på fjället alldeles för länge. Följer du vårt träningsprogram är du förberedd för utmaningen.

Känner man av höjden?

Galdhöpiggen är inte tillräckligt högt för att du ska känna av höjdsjuka.

Kan man vara höjdrädd för denna resa?

Viss höjdrädsla kan du absolut ha om du inte räds en utmaning.
Det finns inga klättermoment på den här resan men vi kommer att vandra på bergsryggar med spektakulära vyer.

Innehåller resan klättringen som Kebnekaise?

Nej, från Spiterstulen till Galdhöpiggens topp behöver man inte klättra, utan det är vandring hela vägen.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

Topptursdagen räknar vi med ca 10 timmars vandring. De övriga dagarna vandrar vi ca 6 timmar om dagen.

Hur högt är Galdhöpiggen?

2 459 meter över havet

Vilka temperaturer kan det vara på Galdhöpiggen?

Det kan vara väldigt nyckfullt. Åker du i slutet på Juli kan temperaturen på toppen vara allt mellan -5 till +15 grader. För varje hundra meter sjunker temperaturen vanligtvis 0,6 – 0,8 grader.

Hur lång tid spenderar vi på toppen?

Vi stannar på toppen i cirka 10-15 minuter för bilder, kramar och hurrarop.  Är det blåsigt och dålig sikt brukar vi inte vara där uppe i mer än några minuter.

Vilket boende kan jag förvänta mig?

Vi bor i bekvämt men enkelt tvåbäddsrum på fjällstationen.
Dusch och toaletter finner vi korridorerna.
Den finaste delen av fjällstationen finner vi i huvudbyggnaden där det finns en lounge med vacker fjällutsikt.

Vilken utrustning krävs för en topptur?

När du bokat din resa med oss får du en komplett packningslista. Följer du den kommer du väl utrustad!

Kan jag bestiga Galdhöpiggen på egen hand?

Ett ökat antal olyckor och tillbud de senaste åren har lett till att vi rekommenderar att du inte gör det om du inte har stor erfarenhet av liknande turer.
Dåliga väderlag, dimma och svårnavigerade terränger kan ställa till det.

Har jag internet på vandringen?

Det finns mottagning på fjällstationen och bitvis under vandringen med de flesta svenska nätleverantörer.

Finns det duschar?

På fjällstationen finns det duschar och toaletter i korridorerna till vårt boende.

Hur stora är grupperna?

Grundregeln är max åtta personer per guide. Ofta har vi flera parallella grupper som vandrar.

Vart ligger Spiterstulen fjällstation?

I Norska Jotunheim, ca 6 timmar bilfärd från Oslo.

Vad äter vi för mat?

Frukost och middag äter vi på fjällstationen restaurang som serverar mat från det norska köket. Under dagens vandringar äter vi lunchpaket som vi har förberett från morgonens frukostbuffé på fjällstationen.

Hur är terrängen på Galdhöpiggen?

Nere i dalen är det oftast mjuka och snälla fjällstigar men desto högre upp vi kommer blir det allt mer stenigt och kargt. En stor del av toppturen kommer vara i stening terräng.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar det om att komma till fjällstationen i så god form som möjligt. Du måste inte vara elitidrottare men ska klara av vandringen uppåt i ca 10 timmar.
Se till att boka i tid, och underskatta inte vårt träningsprogram och rekommenderade packlista.
Vi arrangerar en digital upptaktsträff för hela gruppen och skapar en facebookgrupp där gruppen kan hålla kontakten och peppa inför resan.

Hur tungt får jag bära själv?

Du behöver bara bära med dig det du ska ha för dagen. Med lite extra kläder, vatten och mat bör din väska inte väga mer än 5 kilo.

Erbjuder Swett all nödvändig utrustning?

Nej. Personliga vandringskläder och utrustning står du för själv.

Behöver jag reseförsäkring?

Reseförsäkring är en förutsättning för att kunna boka någon av våra resor. Om du har en hemförsäkring så har du vanligtvis även reseförsäkring utan extra kostnader.

Vad tittar ni på när ni väljer guider?

  • Teknisk kompetens
  • Sjukvårdskompetens
  • Förmågan att orientera sig i okänd terräng
  • Sociala egenskaper (optimistisk & inspirerande)
  • Djupgående kunskap om den skandinaviska fjällkedjan och dess historia.

Hur hanterar ni en nödsituation?

Om olyckan skulle vara framme blir du väl omhändertagen av våra guider. Våra guider sköter nödsituationer, och vid behov ordnar vi evakuering tillsammans med fjällräddningen. Samtliga av våra guider måste genomgå utbildning i omhändertagande i vildmarken och klara dem för att få fortsätta guida. De är utrustade med komplett säkerhetskit för vandring och är väl utbildade för att använda det.

Vilken väg går vi?

Vi går vägen från Spiterstulen till Galdhöpiggens topp som är den mer utmanande men mer givande rutten.
De flesta som bestiger Galdhöpiggen går från Juvasshytte och går då i stora grupper (ca 50 pers) med guide över en glaciär – en mycket kortare sträcka.

Närmaste kommande avgångar till Galdhöpiggen

19900 kr Gott om platser kvar

6-10 aug 2025: Bestig Galdhöpiggen

5 dagar fantastisk fjällupplevelse i Norska Jotunheim.

19900 kr Gott om platser kvar

5-9 aug 2026: Bestig Galdhöpiggen

5 dagar fantastisk fjällupplevelse i Norska Jotunheim.

Fler anledningar att bestiga Galdhöpiggen med Swett

Ett stort litet företag

Vi är ett litet företag där alla är en del av familjen. Därför möter vi alltid våra gäster på ett personligt plan.

Upplevelser i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera upplevelser i världsklass på noggrant utvalda äventyr, och att bestiga Kebnekaise är ett av dem.

Förberedelser på fjällstationen

Vi förbereder oss på fjällstationen med utsökt mat, och våra guider ser till att alla är redo för äventyret.

Vänner för livet

Varje guide leder en mindre grupp. Det ger dig möjligheten att träffa nya människor med liknande intressen – och kanske vänner för livet.

Handplockade guider

Ingenting är viktigare än säkerheten. Därför är våra handplockade guider alltid välutbildade i fjällsäkerhet.

Från förberedelse till uppföljning

Vi är med hela vägen från förberedelse till uppföljning för att ge dig bästa förutsättningarna för träning och utrustning inför äventyret.