Rutter på Kilimanjaro | Swett

Rutter på Kilimanjaro

2019-10-11
Blogg

Det finns många rutter upp på Kilimanjaro, här kan du läsa om de olika rutterna.Det finns många rutter upp på Kilimanjaro, här kan du läsa om de olika rutterna.

 1. Maranguleden 

Maranguleden kallas skämtsamt för “Turistvägen” eller “Coca-Cola-vägen”. Den kallas “Turistvägen” av två skäl. En anledning är helt enkelt dess popularitet, något som gör den väldigt trång att vandra på.  Maranguleden är också den enda klätterrutten som använder samma stig upp och ned, vilket bidrar till att den är den mest tätbefolkade vägen på Kilimanjaro. Mycket folk!

Maranguleden är en bekväm gångväg med en mycket stabil sluttning (åtminstone tills du når det sista lägret). Detta gav Maranguleden ett rykte som en “enkel” väg.
Maranguleden används av många oförberedda turister, snarare än vandrare.
Men låt dig inte luras: Maranguleden är INTE lätt och den är INTE för oerfarna turister. Det är en stor stigning med få fullföljda bestigningar. Bara en dryg fjärdedel av besökarna på denna väg når toppen av Kilimanjaro. Anledningen?

Turisterna på Maranguleden är chockerande oförberedda. En stigning på bara fem dagar gör det svårt med tillräcklig acklimatisering. Många klättrare måste vända tillbaka på grund av höjdsjuka. Den sista dagen innan man når toppen är lång och består av en vandring med 1000 meters höjdskillnad. Det finns inte mycket tid att återhämta sig eller acklimatisera innan man beger sig igen vid midnatt för att klättra ytterligare 1200 meter.

Vår rekommendation: Vandra inte denna rutt!

2. Machameleden

Machameleden kallas också för “Whiskeyleden”.

Machameleden är en svårare stigning i vissa avseenden, men den har fler framgångar än Maranguleden, särskilt om man väljer sjudagarsturen. Cirka sextio procent av vandrarna på Machameleden når toppen.

Den sex till åtta dagar långa vandringen ger dig en dag med kort vandring innan du ska försöka nå toppen. Det gör att du får hyfsat bra med tid till att återhämta dig och acklimatisera. Om man väljer att bestiga Machameleden på endast sex dagar får man samma problem med höjdskillnaderna som på Maranguleden. Se ovan.
Machameleden är inte tekniskt krävande. Den är mer ansträngande. Vandringsleden är ofta brant och den involverar många upp- och nedgångar och korsar en mängd dalar och åsar. Men det är just därför man tar en dag längre på sig än på Maranguleden.

För de som aldrig tidigare har gjort längre vandringar och inte är väl förberedda kan Machameleden vara krävande och tröttsam. På vägen stöter man på Barrancomuren, en mycket brant, en och en halv timmes lång stigning som kräver att du ibland måste använda händerna för stöd och balans.

Machameleden är den mest populära vägen på Kilimanjaro vilket gör att det är extremt många grupper som vandrar här. I vissa läger kan man dela plats med upp till 100 andra grupper. Lite ocharmigt tycker vi på Swett!

3. Rongaileden

Rongaileden är den enda vägen som närmar sig Kilimanjaro från norr. Nedstigningen är på den sydöstra sidan, via Maranguleden, så du får se båda sidorna av berget.

Rongaileden har ett rykte om att vara mindre naturskön, men även om det inte finns lika mycket variation som på Machameleden är det fortfarande en spektakulär rutt, särskilt de sista dagarna. Rongaileden är också en av vägarna där det fortfarande är möjligt att se vilda djur på Kilimanjaro. Rongaileden har samma enkla, gradvisa klättringsprofil som Maranguleden. Den stiger mycket stadigt, det finns inga branta stigningar, inga stora upp- och nedgångar. Lägren är också bättre än på Marangu. På din sista dag före toppen vandrar du bara en höjdskillnad på några hundra meter och du har hela eftermiddagen på dig att vila och acklimatisera.

4. Shiraleden

Shiraleden närmar sig Kilimanjaro från väster och ansluter sig sedan till Machameleden. Det finns flera varianter på bestigningar via Shiraleden.

Den första dagen på Shiraleden skiljer sig från de andra vandringslederna. Den följer till en början en körbar sträcka, så antingen går du på vägen större delen av dagen eller så väljer du att köra så långt som möjligt. Det senare betyder inte bara att du hoppar över det första steget av stigningen, regnskogsområdet. Det innebär också att du tar din kropp till en höjd av över 3500 m utan tid för korrekt acklimatisering.

Om du bor nära havsnivån och kom till Tanzania bara någon dag innan kan det var en dum idé.  5. Lemosholeden
Liksom Shiraleden närmar sig Lemosholeden Kilimanjaro från väster och ansluter sig sedan till Machameleden.
De första två dagarna på Lemosholeden tar dig genom vacker och avlägsen regnskog.
Lemosholeden är vanligtvis en längre vandring, sju eller åtta dagar.
Lemosholeden är en väg för de som vill ha en utmärkt vildmarksupplevelse och som är övertygade om sin förmåga att vandra i svår terräng och att campa under längre perioder.

6. Umbweleden

Umbweleden är inte en tekniskt krävande väg, men den är mycket direkt, mycket brant, mycket tuff och, på vissa delar, inte helt riskfri.

Umbweleden ansluter sig till Machameleden nära Barrancolägret den andra natten. På de andra vandringslederna når man inte Barrancolägret förrän den tredje eller fjärde natten, vilket säger en del om hur brant Umbweleden är!
Delar av vandringsleden den första dagen är så branta att enda sättet att ta sig fram är genom stöd av de träd som växer där. Rötter och grenar ger fotfäste och fungerar som handtag på de ställen där det behövs.

Den andra dagen är också brant och går hela tiden uppför. Den branta bergsryggen är inget för den som är höjdrädd.

Umbweleden är den svåraste och mest krävande av alla vägarna uppför Kilimanjaro. Den är inte ett alternativ såvida man inte har goda erfarenheter av bergsbestigning.

6. Swetts egna rutt

På Swett har vi valt att kombinera de olika rutterna för att få det absolut bästa alternativet. Vi plockar så att säga “russinen” ur alla leder. Vi börjar på västra sidan av Kilimanjaro och vandrar den vackra Lemosho-rutten för att sedan vika av på norra sidan av berget, på den rutt som kallas Northern Circuit. Denna rutt är extremt ovanlig att vandra, dels för att den är ganska avlägsen så det är inte många lokala guider som har varit här, men även för att den är ganska lång vilket gör att vi rekommenderar 8 dagar på berget gör de som vandrar med oss. Det tycker vi bara är bra, då hinner vi acklimatisera oss! Efter några dagar ansluter vi till Rongari-rutten som vi vandrar upp till Uhuru Peak. På vägen ned vandrar vi Mweka. Fyra rutter i en vandring! Det bästa Kilimanjaro kan erbjuda.

Läs mer om våra resor på www.swett.se/kilimanjaro